Oldalak

2012. május 11., péntek

Haszon(talan) állataink

A vidéki életforma velejárója az állattartás. A mi kis farmunk jelen körülmények között két fő csoportra oszlik: kutyákra és madarakra.
Amikor ebbe a házba költöztünk, a kerttel együtt "megörököltük" Koktélt is. Illetve én úgy szoktam fogalmazni, hogy lízingeljük. Nem a miénk, de többnyire mi használjuk. :) Ő a keresztlányunk kutyája. Akkor kapta, amikor még ők laktak itt. Közben elköltöztek, Koktél pedig maradt.


másfél óra fésülés eredménye
Koktél - nevével ellentétben - fajtatiszta golden retriever. Egy nagyra nőtt mamlasz, szőrös szeretetgombóc, imádja a gyerekeket. Mindent eltűr(ne) tőlük (ha hagynánk), csak foglalkozzanak vele.

lököttkutya

kedvenc képem tavaly nyárról

Második kutyánk Mazsika:

Mazsi, a bájos
Fajtája hogy úgy mondjam, bizonytalan, valamilyen terrierféle gyaníthatóan van a felmenői között. Mazsikával tavaly nyáron találkoztunk a CACIB-on. Nem a pedigrés kutyák között versenyzett, hanem a bejáraton kívül, egy leendő gazdi szívéért. A Fekete István Állatvédő Egyesület a helyi rendezvényekre ki szokott vonulni örökbefogadásra váró kutyákkal, köztük volt Mazsi is. Igaz, akkor még Mami névre hallgatott, mert éppen vemhesen kóborolt, amikor befogták. Miután megszülettek a kölykök, ivartalanították, kapott chipet, sőt még útlevele is van. Ausztriából akarta valaki befogadni, de meggondolta magát (szerencsére).

jófej kiskutya

lehet, hogy kecske is volt az ősei között, folyton legel
Mazsit meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Másnap meglátogatott minket az ideiglenes befogadó gazdijával, és némi juttatás ellenében már velünk is maradt. Így lett ő az én szülinapi ajándékom. Őszintén szólva nem tudom hány olyan félőrült világmegváltó álmodozó "kolléga" van, aki képes 12.000 Forintot fizetni egy keverék kutyáért, de remélem sokan vagyunk. :)
Mazsikám szintén nagyon jámbor jószág, szereti a gyerekeket ő is.

szee Mazsi!
Néha túlságosan is, Katát például folyton arcon akarja nyalogatni.

biztos jó szaga van Katusnak
Amikor Koktél meglátta Mazsit, ő is rögtön szerelembe esett. Ezek szerint Mazsolát hiába ivartalanították, mégis kislányillata van. Az első napokban szegény Mazsi nem győzött menekülni a férfihormon-túltengésben szenvedő Koktél elől, aztán bekeményített. Megmutatta, hogy apró termete ellenére ő a főnök.

kutyák alkonyatkor
Azóta igen jó cimborák lettek, nagyokat játszanak, kergetőznek egymással. Bár kívülállók számára ez sokszor úgy tűnhet, mintha épp ölni készülnének egymást: hangos morgások, hörgések és röfögések közepette rágják egymást, de ők láthatólag roppant mód élvezik. Általában Mazsi kezdeményez, megpróbálja letépni Koktél fülét vagy farkát.

mókáznak

nem vérre megy
Bolondos jószágok, de szeretjük őket. :)

Az állatsereglet másik részét a madaraink alkotják. Főként rigók, de "tartunk" verebeket és néha megjelennek a gerlék is. :) Feketerigóból több párunk van,

fekete rigó (hím)
és a napokban jöttem rá a Wikipédián keresgélve, hogy ezek a tarka tollúak nem fiatal fekete rigók, hanem énekes rigók:

énekes rigó

kukucs! :)

Nagyon jól tartjuk őket, nálunk mindig találnak vizet és a komposzthalmon zöldség és gyümölcshéjat. Ami azt illeti, eléggé el is szemtelenedtek. Tegnapelőtt este nézegettem, hogy kezd érni az első eper, gondoltam másnap leszedem a gyerekeknek. Hát már csak az üres csutka fogadott. Gyorsan leterítettem az eperbokrokat szedett-vedett raschel háló darabokkal, de vennem kellene rendes madárhálót, ha mi is szeretnénk enni belőle.
A gyümölcsön kívül szeretik még a földigilisztákat, aminek szintén nem annyira örülök, mert azok -velük ellentétben- legalább hasznosak, a biokertész barátai. :) Bezzeg a gusztustalan meztelen csigákat nem eszik meg!
Az a szerencséjük, hogy olyan szépek és gyönyörűen énekelnek. Ez az oka annak, hogy maradhatnak nálunk. :) 

Egyenlőre ennyi állattal edzünk a későbbi falusi életre. Ha végre nagyobb kertünk lesz, tervezzük bővíteni a farm létszámát, és akkor talán majd valódi haszonállataink is lehetnek. Például csacsiiii! :D

ELKÖLTÖZTÜNK! Az új címünk: http://csaladiallapot.hu/

2 megjegyzés:

  1. Tényleg helyes ez a két szőrgombóc kutya.Lehet,hogy Mazsi Katát "örökbefogadta" a saját kiskutyusai helyett,nem akarta kihasználatlanul hagyni azt a rengeteg szeretetadagját.

    VálaszTörlés
  2. Lehet. :) Egyenlőre nem bírom leszoktatni a nyalogatásról. Azért is nehéz, mert Kata hangosan kacag rajta, amikor képen nyalja. :)

    VálaszTörlés