Oldalak

2012. január 23., hétfő

A majdnem tökéletes ház

Szóval vasárnap háztűznézőben voltunk. Féltem tőle nagyon. Féltem, hogy annyira jó lesz, hogy a kis szerelmetes házikóm labdába se rúg mellette. Interneten találtuk a hirdetést és két hete már megnéztük kívülről a házat. Akkor megkérdezte Apa, hogy tetszik-e. Azt válaszoltam, hogy nem dobogtatja meg a szívem, de el kell ismerni, hogy korrektül megcsinálták. Új tető, új ablakok, új kerítés, új külső vakolat. Szééép rózsaszínű. Mi visz rá valakit, hogy bugyirózsaszínre fesse a házát? Sose értettem. Persze ez a legkevesebb, tudom.
A kertje elég nagy -ezért is kaptunk, hogy hülyék vagyunk, minek nekünk ekkora-, 2150 négyzetméter. Termő gyümölcsfák vannak rajta, meg lenne hely veteményesnek is. A falunak ezen a részén még állatokat is lehet tartani. Van egy garázs, egy műhely és egy külön tároló, az lehetne az én kertészkedős főhadiszállásom. Ez eddig ijesztően tökéletesen hangzik.
A házban 5 szoba van, az egyiket eredetileg konyhának szánták, mert két család élt benne. Itt lehetne álmaim mosókonyhája. Ami nekem a hirdetésben gyanús volt -hogy a konyháról és a fürdőről nincsenek fotók-, az nem véletlen. Konyhabútor nincsen, és a fürdők (mert kettő van) eléggé leamortizáltak. Ezeket mind fel kellene újítani, ami már önmagában nem kevés pénz. Azon kívül a jelenlegi cirkófűtés sem álmaink netovábbja. Az egyik szobában penészes a fal. Apa megnézte kívülről, talán nem vizesedik. Lehet, hogy csak annyi az oka, hogy a szekrénysor mögött nem szellőzött rendesen, és mivel nincs leszigetelve a ház, a pára ott csapódott le. Az egész ház szigetelése (a padlást is jó lenne) megint csak hatalmas tétel, plusz ha még a fűtésrendszert is korszerűsíteni kellene...
Most addig jutottunk, hogy megpróbálunk valamiféle költségvetést készíteni, hogy mindez mennyibe kerülne.
Ezt a házat 16.990.000 Forintért árulják. Valószínűleg lehetne belőle jócskán alkudni, mert hitel van rajta, amit a tulajdonos már nem tud fizetni és még azelőtt szeretné eladni, hogy a bank rátenné a kezét. Egy ingatlanos ismerőst megkérdeztünk, mennyit lehet alkudni a vételárból, hogy ne tűnjön különösen pofátlannak az ember. Azt mondta, hogy 15 %-ot simán, de a jelenlegi gazdasági helyzetben még a 20 % is megengedett. Csak hát egyrészt mi nem vagyunk túl gyakorlottak az alkudozásban, másrészt meg majd megszakadt a szívünk a tulajdonosért, amikor bemutatta a házat, amiben szinte mindent a két kezével épített és aztán mindezt elveszítette. :(
Ha félretesszük az érzelmeinket és sikerülne lealkudni 20 %-ot, vajon lenne-e lehetőségünk arra, hogy felújítsuk  úgy, ahogyan szeretnénk? Ezt kellene végiggondolnunk most jó alaposan.
Közben a pici ház is még mindig versenyben van. :)

ELKÖLTÖZTÜNK! Az új címünk: http://csaladiallapot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése